het verhaal van Babette

(2de jaars leerling mavo)

Vorig schooljaar in mavo 2 had ik veel problemen met de talen zoals Engels en Frans. Ik vond het altijd heel erg moeilijk om grote woordenlijsten in mijn hoofd te stampen. Eerst probeerde mijn mentor mij te helpen, maar na de herfstvakantie had mijn mentor mij ingeschreven voor een peer tutor.

We maakten tijdens onze eerste afspraak gelijk een nieuwe afspraak om kort voor een repetitie te kijken hoe ik het beste zou kunnen leren. Tijdens ons tweede afspraak ging ze mij uitleggen hoe ik het beste zou kunnen leren voor een SO Engelse woordjes. We pakten de eerste vijf woordjes en ik moest ze overschrijven en toen ging mijn peer tutor de woordjes overhoren. Een keer volgens het rijtje, daarna door elkaar. In het begin had ik echt zoiets van: ‘dat gaat toch lang duren’. Maar achteraf heeft het mij wel geholpen. Ik had steeds sneller de woordjes in mijn hoofd, door ze alleen maar even over te schrijven en mij te laten overhoren.

Met grammatica van Engels en Frans had ik ook veel moeite. Mijn peer tutor hielp me daarmee door het op een makkelijke manier uit te leggen en zo met mij wat extra opdrachtjes te maken. Zo begon ik het steeds meer te snappen. In het begin spraken we veel af, het ging dan ook steeds beter. Naarmate het beter ging, spraken we minder af maar alleen nog op momenten dat het echt nodig was. Aan het einde van het schooljaar ging ik naar huis met een rapport waarvan de cijfers van Frans en Engels omhoog waren gegaan.

Nu zit ik in mavo 3 en heb ik mij aangemeld om zelf peer tutor te worden. Ik heb zelf gezien hoeveel het mij geholpen heeft en wil nu ook andere leerlingen gaan helpen. Ik heb de cursus om peer tutor te worden inmiddels gevolgd!