Ik zit op het praktijkonderwijs

Peer betekent dat mensen gelijk aan elkaar zijn. Je bent allemaal leerling. Learning betekent dat je van elkaar leert. Leerlingen leren van leerlingen. Peer learning is een vorm van samenwerken en elkaar ondersteunen, die wereldwijd voorkomt in het onderwijs, in de hulpverlening, in de zorg en het bedrijfsleven. ‘Peers’ helpen elkaar met hun eigen kennis, inzicht en ervaring.

Binnen het praktijkonderwijs zijn er verschillende peer rollen:

  • Peer tutor praktijk en avo-vak
  • Peer tutor pleinwacht
  • Peer tutor zelfstandig reizen

 

Wat doet een peer tutor praktijk/avo-vak?

Als je goed bent in een bepaald vak is het leuk om andere leerlingen te helpen. Als die leerlingen het goed doen, dan komt dat ook een beetje door jou. Ze zijn blij dat jij hen geholpen hebt. Maar als je andere leerlingen helpt, dan leer je daar zelf ook iets van.

Een leerling die een andere leerling helpt bij het leren, noemen we een ‘peer tutor’. Dat is Engels. ‘Peer’ betekent dat je een beetje gelijk aan elkaar bent. Je bent allebei leerling. ‘Tutor’ betekent dat je iemand iets leert. We gebruiken Engelse woorden, omdat de peer tutor over de hele wereld bekend is.


Wanneer je peer tutor praktijk/avo-vak wordt, dan help je ongeveer zes keer 2 uur bij de lessen.

 

Wat doet een peer tutor pleinwacht?

Als peer tutor pleinwacht help je je docenten door pleinwacht te lopen. Dat betekent dat jij goed weet wat de regels op het schoolplein zijn. Je kunt onderbouwleerlingen daarop aanspreken. Als peer tutor pleinwacht ben jij in de pauze, samen met een peer tutor-maatje verantwoordelijk voor de orde op het schoolplein. Je houdt in de gaten of iedereen zich netjes gedraagt. Je let er ook op of iedereen zich aan de regels houdt. Soms moet je iemand aanspreken of helpen.

Wanneer je peer tutor pleinwacht wordt, help je ongeveer 5 pauzes met pleinwacht lopen.

 

Wat doet een peer tutor zelfstandig reizen?

Als peer tutor zelfstandig reizen kun jij je in het verkeer goed gedragen. Je bent voorzichtig en kent de verkeersregels. Je weet de weg van huis naar school en vindt het leuk een leerling te helpen. Dus als jij heel goed weet hoe je met de trein, (water)bus of fiets moet reizen, kun je andere leerlingen helpen om zelfstandig naar school tekomen. Je maakt eerst kennis met de ouders en begeleidt de leerling dan een aantal keer naar school totdat hij het zelfstandig kan.

 

Wil jij graag een peer tutor?

  • Wil jij graag hulp bij het zelfstandig naar school leren reizen?
  • Vind jij het fijn als er een bovenbouwleerling in jouw klas komt helpen?
  • Wil je wat extra aandacht?
  • Vind je het fijn als bovenbouwleerlingen een pleinwacht functie hebben?

 

Dat kan! Bespreek eerst met je mentor dat je graag een peer tutor wilt krijgen. Hij kijkt of dat mogelijk is. Jouw mentor kan weer met ons contact opnemen als hij meer wil weten.

 

Heb jij interesse om peer tutor te worden?

Als het je leuk lijkt om peer tutor te worden, dan kun je je opgeven bij je mentor. Er zijn verschillende peer tutor rollen. Jouw mentor zal met je bespreken welke peer tutor rol voor jou geschikt is. Als jouw school al met peer tutors werkt, hoor je via je mentor wanneer je de training voor peer tutor kunt volgen.

 

Training

Het is belangrijk om goed voorbereid aan je peer tutor rol te beginnen. Je traint dan ook je peer tutor rol. Voor de ene peer tutor rol is die training langer dan voor de andere rol maar nooit langer dan 5 x 1,5 uur. Meestal begeleid je een andere leerling een aantal lessen/pauzes achter elkaar. Hoe lang je peer tutor bent, hangt van jouw school af. Als je dat goed genoeg gedaan hebt, kun je een certificaat ontvangen.

 

Certificaat

Het mooie is dat jij heel veel leert als je andere leerlingen een tijdje begeleidt. Je groeit enorm in je zelfvertrouwen, wordt assertiever en leert goed communiceren. En je krijgt ook nog eens een certificaat met je geleerde competenties. Stagebedrijven en de arbeidsmarkt zijn erg blij met zo'n certificaat! Het bewijst dat je verantwoordelijk en zelfstandig bent, je kunt inleven in anderen en goed kunt communiceren. Je zult zien, je leraren en ouders zijn reuze trots op je als je peer tutor bent geweest.

 

Als jouw school nog niet met peer tutors werkt dan kun je met je mentor bespreken dat je dat wel graag zou willen. Belangrijk is dat jouw school wel achter het peer learning systeem staat. Vraag je mentor met ons contact op te nemen!